Sproet Studio | Responsive websites
Is jouw website anno 2014?
01/04/2014

De anno 2104 website check list

Het is belangrijk dat je website er qua ontwerp er modern uitziet. Het is ten slotte je visitekaartje. Een ouderwets ontwerp = een ouderwets bedrijf. Niet alleen qua ontwerp, maar ook qua functionaliteit moet je website voldoen aan de eisen van nu. Is je website goed leesbaar op een smartphone of tablet? Tonen je plaatjes wel scherp op een retina scherm? Oftwel: Is jouw website website anno 2014

Hieronder een check list van de laatste trends

1. Minimalistisch en plat
Vorig jaar heeft zich een ontwerp revolutie voorgedaan. De strijdende partijen: plat of realistisch ontwerp. Lang was realistisch ontwerp met zijn diepte en schaduw effecten de standaard. Google toonde zich al een tijdje plat. De update van afgelopen jaar van Apple op de Iphones liet zien dat Apple ook plat gaat. Qua ontwerp zal de trend wat mij betreft plat, vlak en minimalistisch zijn. Het is glossy, chique, duidelijk en licht. Wil je ook een minimalistische/platte site?
Northeme heeft mooie minimalistische template

2. Vast menu header
Een hoofdbalk op een vast menu gepositioneerd bovenin (waar iedereen dit ook verwacht). Geen gezoek naar navigatie! Mensen hebben weinig geduld. De navigatie moet consistent en duidelijk zijn en toepasbaar op alle website.

3. Full width
Websites gebruiken de volledige breedte van het scherm. Dus weg met het achtergrond behangetje. Maak volledig gebruik van je scherm!

4. Responsive Web Design
Responsive Web Design is een manier van ontwikkelen van sites die een optimale gebruikservaring op verschillende schermgrootten creëert. Tekst, plaatjes, video en opmaakelementen worden automatisch geschaald, afhankelijk van de grootte van het scherm (op laptop en desktop) of de grootte van het apparaat (denk aan smartphones en tablets). Dankzij het Responsive Web Design principe hoeven bedrijven maar één website te onderhouden en vervalt de aparte (en beperktere) mobiele site.

5. Retina proof
Bij de retina schermen is de pixeldichtheid ongeveer 2x zo groot. Naast Apple zijn er ook al Android en Windows apparaten met soortgelijke schermen. Als je hier geen rekening mee houdt komen je afbeelding op je website er onscherp uit te zien.

6. Doorscrollen
One page websites zoals bijvoorbeeld Facebook waar je oneindig door kunt scrollen. De nieuwe content wordt geladen zodra je naar beneden scrollt. Dit kan met een back to the top button of een gefixeerd hoofdmenu aan de bovenzijde

7. Parallax effect
Voordelen van de parallax zijn dat het er indrukwekkend uit ziet. Een echte eyecatcher. Zeer geschikt zijn voor de promotie van een enkel product of actie. Dat gebeurt veelal op basis van storytelling. Zie bijvoorbeeld de film presentatie van de Kennedy and Oswald of de fanpage van Mordillo. Nadeel is dat het alleen een desktop experience. Vaak ietwat onoverzichtelijk door alle animaties. Parallax is moeilijk responsive te maken en er dus een mobiele versie nodig is. Door de beperkte SEO-mogelijkheden is het niet geschikt voor optimalisatie.

8. Grote foto’s
Deze trend heeft zich vorig jaar al goed ingezet. Grote feelgood vibe afbeeldingen – een lust voor het oog. Wel belangrijk is dat de fotografie mooi gedaan is en het geheel goed is geïntegreerd met de website. Trendy feelgood vibe foto’s kun je bijvoorbeeld vinden bij Annelore

Annelore fotografie website anno 2014

Annelore fotografie website anno 2014

Kortom

De 8 trends zijn een persoonlijke keuze gebaseerd op ervaring en bestudering van vele websites. Het is geen wet van meden en perzen!

Het belangrijkste is:  Beantwoord jouw website de vraag van de bezoeker? Pas daar je vormgeving op aan met de bovenstaande trends in je achterhoofd.
Wil je hier meer over weten over website anno 2014?
Kijk verder op sproetstudio

Meer weten?

SHARE :

LEAVE A REPLY

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Categories


Loading